Szilva-füge chutney recept   – doterra illóolajokkal

  • Post category:doterra

Hivatalosan itt az ősz, itt van újra! Szezonja van a szilvának és a fügének is. E kettő kombója pedig csodás chutney alap lehet. Ha az ízesítést Doterra illóolajokkal végzitek, a végeredmény fenomenális! Próbáljátok ki.  Az itt felsorolt olajok mind tömény, erős koncentrátumú növényi olajok, kevés is elég belőlük, szóval csak óvatosan…

Hozzávalók:

5-6 szem friss füge
8 szem friss szilva
2 közepes fej lilahagyma
50 ml étolaj
1 szárított chili
1 babérlevél
80 ml vörösborecet
1 csepp cardamom olaj
1 csepp cassia olaj
1 csepp csillagánizs olaj
1 csepp gyömbér olaj (esetleg 2 dkg friss gyömbér)
1 púpos evőkanál melaszos nádcukor vagy barna cukor
1,5 dl fehérbor

A lilahagymát félfholdra (azaz félbe, majd vékony szeletekre) vágjuk és közepesen forró serpenyőben, olajon párolni kezdjük. Aprítógépben durvára aprítjuk a chilipaprikát, esetleg a friss gyömbért, majd az így kapott keveréket is a hagymához adjuk. A fügét és a kimagozott szilvát negyedekbe vágjuk, és ezeket is a serpenyőbe dobjuk.  Babérlevéllel, nádcukorral és kevés sóval ízesítjük, majd hozzáadjuk a fehérbort és a borecetet.

Néha óvatosan átkeverve, alacsony hőfokon addig főzzük a gyümölcsöket, míg sűrű, darabos lekvár-állagot nem kapunk. A végén hozzácseppentjük az olajokat, átkeverjük, megkóstoljuk és szükség szerint sóval, cukorral vagy borecettel állítjuk be a végleges ízét. A kész chutney-t kihűlte után rögtön fogyaszthatjuk, de legjobb ízét néhány nap után éri el. Lekvárként eltéve pedig hónapokig eláll. Ehhez a forró chutney-t kimosott befőttes üvegbe rakjuk, jól lezárjuk és fejjel lefelé hagyjuk 5 percig. Utána visszafordítjuk, és dunsztban hagyjuk kihűlni. Húsok mellé, vagy kecskesajttal, friss salátával kiváló. Jó étvágyat!